Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

In de regio Schiedam, Vlaardingen en Maassluis start het samenwerkingsverband van de Primair Onderwijs scholen een opvangtraject voor basisschoolleerlingen die uit andere landen naar Nederland komen. Er worden speciale klassen voor deze leerlingen van 6 tot 13 jaar gestart, waarin ze zo snel mogelijk taalvaardig gemaakt worden. Doel is te zorgen dat de leerlingen binnen een jaar kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs. Dat heeft het Regionaal Bureau Leerplicht (RBL) bekend gemaakt in hun jaarverslag, zo meldt Schiedams Nieuws.

Sommige migrantenleerlingen hebben niet genoeg aan de extra ondersteuning die de scholen kunnen bieden. Nu gaat het samenwerkingsverband in de regio in overleg met de school en ouders en op zoek naar een andere lesplek op een andere school in het speciaal onderwijs. Nu wil het Regionaal Bureau Leerplicht dat de leerlingen zo veel mogelijk naar het reguliere onderwijs gaan, maar hier is wel extra ondersteuning voor de leerlingen voor nodig.

In het jaarverslag kaart RBL aan dat het uiteindelijke doel is om het aantal voortijdig schoolverlaters op regionaal niveau terug te dringen. Dit gebeurt onder meer door een gezamenlijke aanpak van alle Rijnmond gemeenten, onderwijsinstellingen en ketenpartners op het gebied van registratie en begeleiding van risicojongeren. Het nieuwe opvangtraject moet ervoor zorgen dat de leerlingen geen achterstand meer hebben en mee kunnen doen in het reguliere onderwijs. Dit moet het aantal schoolverlaters terugdringen.

© Nationale Onderwijsgids