Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Mbo-leerlingen in Rotterdam Zuid kunnen nu ook een startgarantie krijgen bij de politie of een kinderdagverblijf. Als ze aan hun opleiding beginnen hebben ze meteen een baancontract op zak bij een van deze organisaties. Dit meldt gemeente Rotterdam.

Deze zogenoemde ‘AanDeBak-garantie’ is onderdeel van het programma BRIDGE dat met Europees geld kinderen op Zuid helpt om later een betere positie op de arbeidsmarkt te krijgen. Doel is onder meer dat jongeren vaker een opleiding kiezen waarmee ze later veel kans maken op werk.
 

Techniek en zorg

“Veel jongeren op Zuid kiezen na het vmbo nog vaak voor een financiële, administratieve of juridische opleiding”, vertelt Frank Schutte, projectleider bij NPRZ (Nationaal Programma op Zuid). “Maar in deze sectoren komen steeds minder banen. En juist in de techniek, zorg, havens, bouw, en levensmiddelenindustrie liggen enorme kansen op werk.”
 

Direct werk

Omdat er ook 30 extra plaatsen in de zorg zijn bijgekomen zijn er in totaal nu 702 AanDeBak-garanties beschikbaar. Het afgelopen jaar maakten 300 mbo-leerlingen op Zuid gebruik van deze startgarantie. Als ze hun opleiding afronden kunnen ze direct aan de slag in bijvoorbeeld de haven, zorg of techniek.
 

Loopbaanbegeleiding

Volgens Schutte moeten jongeren ook weten wat er in die sectoren allemaal mogelijk is. “Daarom starten alle 55 basisscholen op Rotterdam Zuid vanaf groep 6 al met loopbaan- en oriëntatiegesprekken (LOB). Docenten gaan op dat moment al met kinderen in gesprek om na te denken over hun eigen loopbaan. Verder worden er workshops gegeven over het werken in bijvoorbeeld de zorg- of technieksector en zijn er excursies naar de haven.”
 

Bedrijfsbezoeken

In het voortgezet onderwijs en het mbo wordt het LOB-programma doorgezet, onder meer met sollicitatietrainingen en bedrijfsbezoeken.
 
De bewustwording lijkt onder een deel van de jongeren al haar vruchten af te werpen, legt Schutte uit. “Steeds meer jongeren op Zuid kiezen voor techniek of de zorg.” Vorig jaar ging 31,5 procent van de jongeren voor een techniekopleiding en 12,9 procent voor de zorg. Dat was in 2011 nog respectievelijk 24,5 en 8,1 procent.
 
Door: Nationale Onderwijsgids