Voor bijna 150 gezinnen uit de wijken Blijkdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken in Rotterdam is het straks mogelijk om gebruik te maken van de stroom van zonnepanelen op het dak van hun buurtschool. Dit meldt gemeente Rotterdam.
Op woensdag 15 januari is hiervoor een intentieovereenkomst getekend door de gemeente Rotterdam, Stichting BOOR, Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom.
Eén miljoen zonnepanelen in Rotterdam
Het initiatief past in de ambitie van Rotterdam om meer schone energie in de stad op te wekken legt wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) uit. “Rotterdam heeft nu meer dan 100.000 zonnepanelen. We streven ernaar om dat aantal binnen 5 jaar te laten groeien naar 1 miljoen. De kale daken van scholen en andere gemeentelijke gebouwen bieden daar alle ruimte voor.”
4.000 ton CO2-uitstoot besparen
Stichting BOOR stelt de daken van de basisscholen De Margriet, OBS de Boog en OBS Dakpark ter beschikking voor de wijken Blijdorp, Schiemond en Bospolder-Tussendijken (BoTu). Op deze drie scholen samen kunnen ongeveer 900 tot 1000 panelen geplaatst worden, die samen 300.000kWh duurzame elektriciteit per jaar kunnen opwekken, gelijk aan het stroomverbruik van 120 tot 150 gezinnen. In 25 jaar tijd wordt zo 4.000 ton CO2-uitstoot bespaard. Veel meer gezinnen kunnen echter profiteren van een financieel voordeel, want deelname kan al vanaf 100Kwh per jaar. Als het initiatief een succes wordt, breidt BOOR het project uit naar nog 70 schoolgebouwen.
Gebouwen energieneutraal maken
BOOR heeft de ambitie om al haar gebouwen energieneutraal te maken, maar heeft daar niet alle middelen voor. Daarom is de stichting een samenwerking aangegaan met de Delfshaven Energie Coöperatie en Blijstroom. Die energiecoöperaties streven naar duurzame energie voor álle bewoners van Rotterdam: dus juist ook voor inwoners die geen daken beschikbaar hebben of niet de (financiële) mogelijkheid hebben om zonnepanelen aan te schaffen. Dit laatste geldt voor vele ouders van de leerlingen en de omwonenden van de scholen van BOOR.
Energietransitie op wijkniveau
Met dit initiatief wordt een oplossing geboden en daarnaast ook de bewustwording verhoogd bij ouders, omwonenden en de leerlingen over de problematiek van CO2-uitstoot en opwarming van de aarde. “Dit is een mooi voorbeeld van de energietransitie op wijkniveau. Ik hoop dat er nog veel meer scholen dit voorbeeld gaan volgen”, aldus Bonte.
Door: Nationale Onderwijsgids