Investeringsprogramma moet kennis Rotterdamse schoolkinderen bijspijkeren

Rotterdam steekt de komende jaren 233 miljoen euro in zeven stadsprojecten om uit de coronacrisis te komen. Dat staat in de Voorjaarsnota die het college woensdag aanbood aan de gemeenteraad. Het herstel- en investeringsprogramma 'Rotterdam. Sterker door’ moet onder andere de kennis van schoolkinderen bijspijkeren die door de corona-lockdown een onderwijsachterstand hebben opgelopen.

Verder moet het programma Rotterdammers weer aan het werk helpen en zorgen voor meer woningen. Ook moet Rotterdam zich zo profileren dat toeristen de stad weer weten te vinden.

De diverse maatregelen die hiervoor worden genomen moeten er ook voor zorgen dat dit gebeurt met oog op de verduurzaming van de stad. Een voorbeeld hiervan zijn de circulaire vlonders waarmee horecaondernemers hun terrassen kunnen uitbreiden om zo meer ruimte te bieden aan gasten.

In het herstelplan zijn zowel acties opgenomen die op korte termijn worden uitgevoerd, zoals het 1,5 meter-proof maken van de stad, als langetermijnplannen zoals het bouwen van woningen. Na de zomer volgt een uitgebreid herstelplan.

In de Voorjaarsnota staat ook dat het cultuurbudget voor de jaren 2021-2024 wordt opgehoogd met 30 miljoen euro. Een groot deel hiervan wordt besteed aan eerlijke beloning van medewerkers in de culturele sector. Het college stelt daarnaast een noodfonds van bijna 15 miljoen euro ter beschikking voor culturele instellingen en sportaccommodaties, die dreigen om te vallen als gevolg van de beperkende maatregelen door de coronacrisis.

Door: ANP