Normal_leerling_basisschool_schrijven_kind

In heel het land hebben basisscholieren stilgezet toen de scholen tijdens de coronacrisis dichtgingen. Om hun achterstand in te halen, kunnen zij deze zomer extra lessen volgen. Hiervoor heeft het ministerie van Onderwijs 244 miljoen euro beschikbaar gesteld. Zeker 1.100 basisscholen wilden hiervoor in aanmerkingen komen: óf voor zomerscholen óf voor langere dagen in het nieuwe schooljaar. In Rotterdam is de grootste zomercampus te vinden. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Vijfduizend Rotterdamse leerlingen zitten de komende tijd twee weken lang halve dagen op één van de scholen van het zomercampus. De meeste kinderen die deze zomer lessen volgen, wonen in achterstandswijken en hebben tijdens de lockdown weinig aan schoolwerk kunnen doen.

Veel kinderen niet bereikt

“In die drie maanden dat de scholen dicht waren, zijn hier veel kinderen niet bereikt. Ook het online onderwijs werd niet in alle gezinnen goed opgepakt. Soms omdat ze met zijn zessen in een flat woonden, soms omdat de ouders gewoon aan het werk waren en de kinderen niet werden gestimuleerd”, zegt Samuel Schampers, voorzitter van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Kinderen zaten bijvoorbeeld alleen thuis, omdat hun ouders moesten werken. Nu kunnen zij even naar school en vinden daar weer hun plezier.

Taal, dansen en cultuur

Op de Rotterdamse zomerscholen van Zomercampus 010 wordt veel aandacht besteed aan taal. Maar het is niet alleen maar leren, leren leren op school. Met name de omgeving is anders. Kinderen mogen gebruikmaken van de kantine van de hockeyvereniging Feijenoord en dansen op het dakterras van het clubhuis. Is het tijd om te sporten, dan kunnen ze dat op de hockeyvelden doen en er zijn verschillende culturele en muzikale activiteiten die ze kunnen volgen.

Door: Nationale Onderwijsgids