Normal_outdoor-empty-wooden-playground-in-restaurant-area-2022-01-28-05-00-16-utc

Zes Rotterdamse basisscholen krijgen samen 400.000 euro subsidie van de gemeente om hun schoolpleinen groener en klimaatvriendelijker maken. Dit meldt de gemeente Rotterdam. 

Elke school krijgt tussen de 52.000 en 74.000 euro subsidie. De scholen liggen verspreid door de hele stad: Charlois, IJsselmonde, Oude Noorden, Provenierswijk, Hoogvliet en Lombardijen. De subsidie is onder meer bedoeld voor het ontwerp en de aanleg van het schoolplein en bevat een bijdrage voor het beheer en de organisatie van activiteiten voor buurtkinderen in het eerste jaar.

Buurtkinderen profiteren mee

In totaal dienden deze ronde twintig Rotterdamse basisscholen een subsidieaanvraag in voor een groenblauw plein. Een school kon punten scoren op motivatie en op ligging. Scholen in een buurt met weinig groen, waar bijvoorbeeld regelmatig wateroverlast is, maakten meer kans op subsidie. Hetzelfde geldt voor buurten waar overgewicht voorkomt onder kinderen.

Randvoorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat het schoolplein na schooltijd toegankelijk is voor de kinderen uit de buurt. Zo profiteren ook zij mee. Vaak zijn schoolpleinen de enige grotere speelplekken in een buurt.

Meer buiten zijn

Groenblauwe schoolpleinen hebben meerdere voordelen. Ze zorgen ervoor dat schoolkinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie. Dat draagt bij aan het verbeteren van leerprestaties op school. Tijdens warme dagen geeft het groen verkoeling en schaduw. En een groenblauw schoolplein zorgt ook voor een betere opvang en afvoer van regenwater. Dat betekent minder waterplassen bij school én in de wijk bij hevige regenval.

De subsidie werd mogelijk gemaakt vanuit de programma’s Rotterdam gaat voor groen en Rotterdams Weerwoord. In totaal kregen 18 scholen de afgelopen jaren deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen. De gemeente wil de subsidie voortzetten, maar hierover moet het college van burgemeester en wethouders nog een besluit nemen.

Door: Nationale Onderwijsgids