Normal_eboekhouden

Voor veel Nederlandse studenten was het nu echt wel het laatste examen. Het ‘echte leven’ kan voor hen eindelijk beginnen. Echter beginnen zij waarschijnlijk niet meteen te bouwen aan hun droomjob. Ongeveer 80 procent van de starters geeft aan dat het ‘niet meteen was wat ze ervan verwacht hadden’. Velen zouden het al na 16 maanden bekeken houden en een nieuwe baan zoeken. Maar waarom die transitieperiode doormaken als je ook meteen jouw droombaan claimen kan? Als zzp’er dan nog wel! Een te grote uitdaging? Met een goede voorbereiding blijkt dat alvast niet onoverkomelijk te zijn. Onderstaande starterstips zullen jou alvast op weg helpen.

Een goede voorbereiding

Maak steeds vooraf een ondernemingsplan met ruime aandacht voor het financieel aspect. Wat is de missie, de visie en het doel van jouw ondernemerschap? Welke investeringen moet je doen? Hoe zal je dat financieren? Welke omzet verwacht je te hebben? Het zijn slechts enkele zaken waar je maar beter vooraf goed over nadenkt.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel

Bovenstaande stappen doorlopen? Dan ben je klaar om naar het dichtstbijzijnde kantoor van de KvK te stappen. Maak eerst online een afspraak en vul de vragenlijst in. Neem je paspoort mee en voorzie uiteraard al het nodige budget voor de eerste inschrijving. Binnen het kwartier sta je buiten met jouw eigen KvK-nummer. Nu start het echte werk...

Informeer je goed

Aan het ondernemerschap zijn voor- en nadelen verbonden. De administratie en de belastingaangiftes behoren alvast tot die laatste categorie. Informeer je dan ook goed over de verschillende aftrekposten, de startersvoordelen, de eisen die gesteld worden aan jouw boekhouding en de verplichtingen die horen bij jouw website. De Belastingdienst organiseert vaak seminars speciaal voor starters. Die zijn alvast een aanrader. Noteer ook vooraf al jouw prangende vragen want meestal is er meer dan voldoende tijd om ze door de expert van een antwoord te laten voorzien.

Zorg voor zekerheid

Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Zorg ervoor dat jouw facturen aan alle eisen voldoen en voorzie waterdichte algemene voorwaarden. Een rechtsbijstandsverzekering, een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en liefst ook een ziektekostenverzekering moeten al snel volgen. En oh: vergeet niet om pensioen op te bouwen! Banksparen, een lijfrenteverzekering of het ZZP Pensioen staan hoog op de agenda.

Lopen die kosten te sterk op? Met een weldoordacht financieel plan zou dat niet mogen. Een goede voorbereiding, weet je nog wel?

Deze tips worden mogelijk gemaakt door e-Boekhouden.nl