Normal_les_leerkracht_docent_leerling_klas_kinderen

Uit de gegevens van 'Meesterbaan', een grote vacaturesite voor het onderwijs, blijkt dat in 2015 het aantal vacatures voor groepsleerkrachten is verdubbeld. Deze toename is vooral merkbaar in de Randstad. Dit meldt Metro. 

Het tekort aan docenten is nu met name te zien in de grote steden. De prognoses zijn dat over vier jaar in het hele land een grote toename in het aantal vacatures merkbaar is. Dit komt doordat minder studenten naar de pabo gaan en veel leerkrachten de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.
 
Uit informatie van het Ministerie van Onderwijs bleek al eerder dat er in 2020 een fors tekort aan leerkrachten zal ontstaan. Zo'n 4000 arbeidsplaatsen zullen ongevuld blijven als hierop geen actie ondernomen wordt. Om deze trend in de kiem te smoren, wordt geprobeerd om meer leerlingen naar de pabo te lokken. Ook wordt gekeken of de zogenoemde stille reserve, mensen met een pabo-diploma die niet in het onderwijs werken, kan worden aangesproken.
 
Vooralsnog zijn de ontwikkelingen gunstig voor de huidige generatie leraren. In plaats van invalbanen of tijdelijke contracten worden nu steeds meer leerkrachten aangenomen voor een vaste baan.
 
© Nationale Onderwijsgids