Normal_islamitische_universiteit_rotterdam__iur__gebouw

Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) is opnieuw in opspraak geraakt. Ditmaal echter niet om haatdragende uitspraken via social media maar vanwege plagiaat. De rector zou in boeken die hij schreef over de Koerdische islamgeleerde Said Nursi passages uit andere werken hebben overgeschreven zonder bronvermelding. Volgens hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher van de Universiteit Leiden is het “duidelijk dat de teksten bijna woordelijk hetzelfde zijn.” Dit meldt de Volkskrant.

De rector werkt aan een serie boeken over de islamgeleerde Nursi. Volgens de Turkse auteur Emrah Cilasun, die ook over dit onderwerp schrijft, neemt de rector “honderden passages” over uit een biografie van Nursi zonder de bron te vermelden. “Voor iemand die de titel professor draagt, zijn deze voorbeelden van plagiaat heel erg”, meent Cilasun. Op verzoek van de Volkskrant vergeleek hoogleraar Zürcher fragementen met elkaar en kwam tot de slotsom dat de passages “zo identiek” zijn dat het niet anders kan dan dat Akgündüz ze heeft overgeschreven.

De krant publiceert een uitgebreide reconstructie van het plagiaat door Akgündüz dat al begonnen zou zijn met zijn proefschrift uit 1988. De rector ontkent de aantijgingen en stelt dat hij alleen van de fraude wordt beschuldigd “op ideologische gronden”.  De IUR heeft een commissie ingesteld die de plagiaatbeschuldigingen gaat onderzoeken. De voorlopige conclusie van deze commissie luidt dat er geen sprake is van plagiaat.

© Nationale Onderwijsgids