Normal_docent_werk_ontslag_leraar_tas

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week opvallend veel docentennieuws:

Maandag: Leraren van het Jaar 2019

 
Op de slotdag van de NOT in Utrecht werden de vier Leraren van het Jaar 2019 bekend gemaakt. De kersverse winnaars ontvingen hun prijs uit handen van onderwijsminister Slob.
 

Dinsdag: veel schermtijd is slecht voor de ontwikkeling van kleuters

 
Uit onderzoek zou zijn gebleken dat peuters en kleuters die veel tijd voor het scherm van een tablet, telefoon of tv doorbrengen zich slechter ontwikkelen. Kinderen met veel schermtijd scoren lager op ontwikkelingstoetsen. Andersom geldt dit niet per se: een slechte score wijst niet altijd op veel schermtijd.
 

Woensdag: excuses voor ‘nekveldocent’

 
Het Kennemer College heeft zijn excuses aangeboden aan onderwijsassistent Gerrit Keeman. Over de onderwijsassistent ontstond ophef nadat een filmpje viral ging waarop te zien is hoe hij een leerling tot de orde probeert te roepen en hem daarbij in het nekvel grijpt. De school stuurde Keeman daarop naar huis. Onder leiding van een externe vertrouwenspersoon hebben de school en Keeman de kwestie deze week uitgepraat. De school heeft zijn excuses aangeboden voor de gang van zaken.
 

Donderdag: hoog ziekteverzuim in het onderwijs

 
Het ziekteverzuim onder onderwijspersoneel met een vaste aanstelling is 5 procent. Een stuk hoger dan het gemiddelde van 4,4 procent. Met name de klachten over een burn-out stijgen.
 

Vrijdag: scholen schrappen vakken om lerarentekort

 
Volgens de VO-raad is het schrappen van vakken in het voortgezet onderwijs "onwenselijk, maar onvermijdelijk''. Het wegstrepen van vakken is de nieuwste manier om het lerarentekort op te vangen. De prognose is dat in 2027 er 1200 vacatures zijn. Slob spreekt van een "weerbarstige en ingewikkelde problematiek".
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids