Door de coronacrisis krijgen Rotterdamse leerlingen les op afstand. Sommige scholieren blijken op die manier niet goed bereikbaar te zijn voor scholen. Leerplichtambtenaren van de gemeente gaan dan langs om te kijken wat er aan de hand is. Dit meldt gemeente Rotterdam.
Uit een peiling onder Rotterdamse scholen blijkt dat van de 90.000 leerlingen er tientallen onbereikbaar waren. Voor hen komt de gemeente in actie. Het Stedelijk Team Jongerenwerk (JOZ) bezoekt kinderen van de kinderopvang en leerlingen van het voortgezet onderwijs. En leerplichtambtenaren gaan langs bij basisschoolleerlingen. Zoals Ibrahim el Koubai en Suzanne Kroon.
Deurbel kapot
"In de meeste gevallen is er gelukkig niet veel aan de hand en is het contact snel hersteld", legt El Koubai uit. "Zo komt het bijvoorbeeld voor dat de docent langs is gegaan, maar dat de deurbel kapot is. Dat er een oud telefoonnummer of verkeerd e-mailadres is gedeeld met de school. Of dat de ouders anoniem zijn gebeld, maar niet hebben opgenomen. Dat is vaak makkelijk op te lossen."
Begripvol
"Ouders reageren meestal begripvol en dankbaar als wij langskomen", leggen de leerplichtambtenaren uit. "Ze werken graag mee. Ik heb ook nog niet meegemaakt dat een leerling moedwillig niet mee wil doen aan het online schoolprogramma." Daar zijn vaak andere redenen voor. "Soms kan een kind geen gebruik maken van een laptop, omdat er in het gezin nog twee andere kinderen zijn die de laptop nodig hebben. In dat geval nemen wij contact op met de school, zodat ze mogelijk een laptop kunnen uitlenen."
Schrijnende gevallen
Als El Koubai of zijn collega’s bij een huisbezoek niemand aantreffen laten ze een brief achter. "Die is in verschillende talen geschreven. Als de ouders dan nog geen contact opnemen met de school, volgt nog een huisbezoek. Is er dan nog geen contact dan schakelen we, in overleg met de school, Veilig Thuis of Jeugdzorg in."
Dit gebeurt ook als ze ‘schrijnende gevallen’ tegenkomen. "Vaak zijn er op school dan al onderbuikgevoelens dat er iets mis is in de thuissituatie. Bijvoorbeeld als de ouders drugs- of alcoholverslaafd zijn. Als we het gevoel hebben dat er iets niet pluis is geven we dat direct door aan de instanties. Gelukkig gebeurt dit tot op heden nauwelijks."
Door: Nationale Onderwijsgids