Normal_kind_blij_verven2534

In Rotterdam mogen wijkteams zogenaamde zorgkinderen van nul tot vier jaar zelf plaatsen in een speciale 'Plusgroep'. Dit is een opvang voor nul- tot vierjarigen die niet mee kunnen komen in de reguliere opvang. De aanvraag hiervoor hoeft niet meer via de gemeente en GGD, waardoor het traject hiervoor versimpeld wordt en meer kinderen op de juiste plaats terecht komen. Dit melden Vakbladvroeg en Kinderopvangtotaal.nl. 

Dit gebeurt in samenspraak met de Van Veldhuizen Stichting. Deze stichting verzorgt Kinderopvang Plus in Rotterdam, speciaal voor kwetsbare kinderen van nul tot vier jaar die om wat voor reden dan ook niet mee kunnen komen in de reguliere opvang. In een persbericht zegt Renate Verschoor, directeur van de Van Veldhuizen Stichting, dat wijkteams de Plusgroep sinds deze maatregel beter weten te vinden en dat de aanmeldprocedure veel vlotter is geworden. Gezinnen zouden daardoor steeds minder vaak tussen wal en schip raken. 
 
Uit cijfers van de Raad voor de Kinderbescherming blijkt dat het aantal kinderen dat speciale kinderopvang nodig heeft, blijft stijgen. Daarom is een snellere plaatsing en afhandeling noodzakelijk. Als een kind niet mee kan komen op de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of een VVE-groep, dan is er vaak geen ander alternatief dan thuisblijven. Terwijl juist kinderen met een achterstand veel baat hebben bij passende kinderopvang voor hun cognitieve en sociale ontwikkeling.
 
© Nationale Onderwijsgids