Normal_voortijdige_schoolverlater

Het aantal voortijdige schoolverlaters is gedaald. Gemeenten willen de daling voortzetten en gebruiken daarvoor extra maatregelen. Zo start gemeente Zoetermeer dit jaar met een pilot, waarbij de komende drie jaar alle scholen van het primair-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs extra bezocht worden. Ook gemeente Amsterdam zet extra in op het bestrijden van verzuim en uitval. Dat melden gemeenten Amsterdam en Zoetermeer.

Het aantal jongeren in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs dat vorig schooljaar voortijdig de schoolbanken verliet daalde met 1200 naar 24.451. Daarbij wisten vooral mbo-scholen veel voortgang te boeken. De uitval daalde daar naar 5 procent. Het aantal voortijdig schoolverlaters in Amsterdam is gedaald met 11 procent. In het schooljaar 2014-2015 waren er in Amsterdam 1415 vsv’ers. In 2012-2013 waren er in Amsterdam 1541 vsv’ers en in 2013-2014 steeg het aantal naar 1562.
Wethouder Onderwijs, Simone Kukenheim: “Ik ben blij met deze daling en verwacht de komende jaren dat deze trend doorzet. Onder meer door extra inzet op het bestrijden van verzuim en uitval. Met de MBO-Agenda bied ik de mbo-instellingen de mogelijkheden om hier nog steviger op in te zetten. “ De Amsterdamse MBO-Agenda zet in op een sterk middelbaar beroepsonderwijs waar bevlogen docenten werken, jongeren uitgedaagd worden het beste uit zichzelf en elkaar te halen en de samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven optimaal is. Daarbij zet Amsterdam extra in op het begeleiden van jongeren die de overstap maken van het voortgezet onderwijs naar het mbo omdat jongeren juist in deze overgangsperiode extra kwetsbaar zijn.

Tijdens de pilotbezoeken in Zoetermeer wordt gekeken naar de absentieregistratie en verzuimaanpak. Hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst met de Inspectie van het Onderwijs gesloten. Door de bezoeken, gaan scholen bewuster aan de slag met het verbeteren van hun verzuimaanpak. Wethouder Onderwijs, Isabelle Vugs: “Ik ben blij dat Zoetermeer meedoet. Een landelijke evaluatie toont aan dat de schoolbezoeken bijdragen aan een daling van verzuim en schooluitval.” Delft, Pijnacker-Nootdorp en Westland gaan ook deelnemen.

© Nationale Onderwijsgids