Logo_econometric-game_logo_pms_2995u-1

Van 6 tot en met 8 april strijden 120 studenten van over de hele wereld voor de 17de keer voor de titel wereldkampioen Econometrie. Aan de Econometric Game mogen alleen de dertig beste universiteiten meedoen. Dit jaar doen er vijf Nederlandse universiteiten mee: Erasmus Universiteit Rotterdam, Universiteit Maastricht, Universiteit van Tilburg, Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat meldt UvA.

De Econometric Game is een initiatief van en wordt georganiseerd door de VSAE (Vereniging Studenten Actuariaat, Econometrie en Operationele Research) van de Universiteit van Amsterdam. Het is elk jaar zo populair dat het aantal inschrijvingen veel groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Daarom worden alleen de dertig beste universiteiten uitgekozen om een delegatie van twee PhD- en twee masterstudenten naar Amsterdam te sturen.

De deelnemers van de Econometric Game proberen, in teamverband, binnen drie dagen een groot maatschappelijk probleem op een econometrische manier op te lossen. Voorbeelden van problemen die de afgelopen jaren aan bod kwamen: de hiv-/aids-epidemie in Sub-Sahara-Afrika en hoe het roken van een zwangere vrouw invloed heeft op het geboortegewicht van een baby. Om alle teams hetzelfde vertrekpunt te geven, wordt het onderwerp van de case van dit jaar pas bij de opening van de Econometric Game bekend gemaakt. Dit jaar zullen de deelnemers zich buigen over een thema dat te maken heeft met de toegankelijkheid van gezondheidszorg.

De teams strijden voor de eer van de universiteit en krijgen de kans om zichzelf in de schijnwerpers te zetten. “De Econometric Game is een competitie die wereldwijd hoog staat aangeschreven onder econometristen. Elk jaar melden zich nieuwe teams van over de hele wereld aan, en kunnen na een selectie alleen de beste universiteiten meedoen”, zegt Joppe Arnold, voorzitter van de Econometric Game 2016. “Hierdoor werken elk jaar de beste econometriestudenten van over de hele wereld in Amsterdam om met behulp van data oplossingen en inzichten te zoeken in de grote maatschappelijke thema's.” De teams hopen met hun inzet niet alleen op het wereldkampioenschap econometrie, maar vooral op een baanbrekende oplossing die kan bijdragen aan de maatschappij.

© Nationale Onderwijsgids