Normal_pexels-cottonbro-6209070

Street art maken, kickboksen of beats produceren op een iPad. Vanaf september kunnen kinderen van acht middelbare scholen in Rotterdam Zuid gebruikmaken van de zogenoemde verlengde dagprogrammering: extra lestijd op het gebied van sport en cultuur. Dit meldt de gemeente Rotterdam. 

Een groeiend aantal basisscholen in Rotterdam Zuid biedt al twee jaar verlengde dagprogrammering aan. Vanaf volgend schooljaar komen daar dus ook acht scholen voor voortgezet onderwijs bij. Jeffrey van der Laan, leerjaarcoördinator op Calvijn Juliana benadrukt hoe belangrijk dat is: “Veel kinderen zijn geen lid van een vereniging. Door de verlengde dagprogrammering blijft sportieve en culturele ontwikkeling toch mogelijk.”

Potje basketballen

Scholengemeenschap Calvijn Juliana heeft al een half jaar proefgedraaid. En dat bevalt goed, vertelt Van der Laan. 'Sommige kinderen hebben nog nooit dit soort activiteiten gedaan. Ze vinden het fantastisch. Het is de bedoeling dat kinderen iets doen wat ze energie geeft, zodat ze zich daarbuiten weer kunnen focussen op huiswerk. En wat is er dan leuker dan lekker een potje basketballen?'

Extra taalonderwijs

Na een positief eerste half jaar breidt Calvijn Juliana uit. 'We gaan onze subsidie ook gebruiken voor extra taalonderwijs, sociaal emotionele vaardigheden en extra huiswerkmomenten. Hieraan doen alle leerlingen mee. De sport- en culturele activiteiten blijven optioneel. We hopen kinderen zo een kans te bieden.' De lessen worden direct na schooltijd gegeven door externe (vak-)leerkrachten, bijvoorbeeld van de SKVR en BB Rotterdam.