Normal_hogeschool_rotterdam

Veel mbo'ers vallen uit op het hbo. Hogeschool Rotterdam wil deze uitval voorkomen door toelatingseisen voor mbo'ers in te voeren. Als het aan de hogeschool ligt is straks een mbo 4-diploma geen garantie meer om naar het hbo te kunnen. Alleen vanaf bepaalde opleidingen of met een schakelprogramma kunnen mbo'ers dan nog naar de hogeschool. Dat meldt het AD.

“Er zijn mbo-opleidingen waarvan ik vind dat je er niet mee naar het hbo kan. Of in elk geval niet zonder schakelprogramma”, zegt Collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, Ron Bormans. Nu biedt elk mbo 4-diploma toegang tot het hbo, maar veel mbo'ers vallen op het hbo uit. Vooral Hogeschool Rotterdam zou te kampen hebben met een grote uitval ex-mbo'ers. Onder deze groep vallen vooral veel niet-westerse allochtone jongens; slechts 16,4 procent van deze groep haalt binnen 5 jaar zijn hbo-diploma.

“Het hbo is altijd een emancipatiemachine geweest maar de roltrap omhoog is een glijbaan naar beneden geworden”, stelt Bormans. Om de uitval te verkleinen werkt de hogeschool aan de kwaliteit van het onderwijs en docenten, maar daarnaast moet de aanwas ook veranderen. Volgens Bormans staat toegankelijkheid hoog in het vaandel, maar dreigt dit schijntoegankelijkheid te worden.

Onderwijswethouder Hugo de Jonge en Jan van Zijl, voorzitter van de mbo-raad, staan open voor de aanpak. “We moeten kritischer kijken naar mbo'ers die naar het hbo willen, te beginnen met betere intake-gesprekken”, aldus Van Zijl. 

© Nationale Onderwijsgids