Normal_college_banken_lesgeven_school

Zeven (oud)studenten en een oud-medewerker stellen dat er op de Rotterdamse Europort Business School volop gefraudeerd wordt. Zo zouden sommige docenten toetsen soepeler nakijken als zij bijvoorbeeld een fles wijn ontvangen van studenten. De Onderwijsinspectie noemt de fraudesignalen 'een ernstige zaak'. Minister Bussemaker van Onderwijs had de school al in het vizier en is van plan de accreditatie van de hbo-afdeling in te trekken na vernietigende rapporten van de Onderwijsinspectie over Chinese studenten. Aan de studenten zou ten onrechte vrijstellingen zijn verleend. Dat meldt het AD.

Op de Europort Business School krijgen de leerlingen les van succesvolle zakenlui, in een kleine, internationale klas. De toegang tot de particuliere onderwijsinstelling kost zo'n 10.000 euro per jaar. Een oud-student stelt dat hij moeite had met één vak en dit aangaf bij de docent, waarop de docent aangaf dat hij in ruil voor een fles wijn bereid was de toets soepeler na te kijken. Andere studenten stellen dat het schoolpersoneel zich laat omkopen met etentjes en contant geld. Zo stelt een oud-student dat ook toetsantwoorden van tevoren te kopen waren. De beweringen worden bevestigd door een opleidingsmanager die tot voor kort op de school werkte. Volgens de medewerker overtreedt de directie structureel en bewust de regels.

Schooldirecteur Herman van Breda heeft verbaasd gereageerd op de beweringen. De directeur zegt dat slechts één student aan de bel trok over dit soort praktijken. De signalen zijn vervolgens onderzocht door de onafhankelijke examencommissie die tot de conclusie is gekomen dat er geen sprake is van dergelijke misstanden, zegt de directeur. Omkoping van de docenten kan volgens Van Breda niet, omdat alleen de examencommissie over vrijstellingen gaat en de beoordelingen controleert. De oud-medewerker stelt echter dat de examencommissie werd omzeild. “Veel tentamens misten in de dossiers, op de cijferlijsten werd gewoon iets ingevuld.”

© Nationale Onderwijsgids