Normal_800px-hogeschool_rotterdam

Zo'n honderd studenten van de Hogeschool Rotterdam (HR) hebben onlangs een phishingmail ontvangen waarin hen gevraagd wordt hun collegegeld over te maken. De afzender deed zich voor als het Studenten Service Center van de hbo-instelling. Voor zover bekend hadden negen studenten niet in de gaten dat ze te maken hadden met een oplichter. Zij hebben collegegeld betaald aan deze persoon. De HR heeft inmiddels alle studenten geïnformeerd over de phishingmail. Dit meldt het studentenblad Profielen van de HR.

De nepmail werd verstuurd een dag nadat de hogeschool zelf via een e-mail aan alle studenten meldde dat het collegegeld op de reguliere wijze zou worden afgeschreven. De phishingmail had als onderwerp 'Let op gewijzigd Inning collegegeld studiejaar 2015/2016' en werd verstuurd vanaf een adres dat erg lijkt op het e-mailadres van het servicecentrum. In de mail werd de studenten gevraagd om het collegegeld handmatig over te maken.

De school heeft persoonlijk contact gehad met de negen gedupeerde studenten. “We zullen hen goed begeleiden en helpen om het bedrag terug te vorderen”, zegt een woordvoerder van de HR. Ook overlegt de HR met de politie of de studenten het beste individueel of collectief aangifte kunnen doen van de oplichting.

Studenten die vragen hebben of twijfelen over de echtheid van e-mails van de HR kunnen terecht bij het Studenten Service Center. Het juiste e-mailadres is ssc-communicatie@hr.nl. Het telefoonnummer is 010-7944200.

© Nationale Onderwijsgids