Normal_meisjes_kinderen_tekenen_schrijven_huiswerk_schoolopdracht_schoolwerk_klas_leerling

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over het advies van Curriculum.nu om het breukenonderwijs op de basisschool af te schaffen. Verder nieuws over onder meer de stint, het rekenexamen en excellente scholen. Daarnaast gingen de Nationale Voorleesdagen van start én opende de grootse onderwijsbeurs van Nederland, NOT2019, de deuren.

Lak aan Excellente school 

Maandag werd bekend dat de onderwijsinspectie aan 79 scholen en schoolsoorten het predicaat ‘Excellente school’ heeft toegekend. De toekenning van het predicaat betekent dat een school onderwijs biedt van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheidt van andere goede scholen door te excelleren met een specifiek profiel. Niet voor iedereen is de uitreiking van de predicaten reden voor een feestje. Scholierenorganisatie LAKS vindt de term ‘Excellente school’ misleidend. Uit protest reikte het LAKS daarom een eigen predicaat uit.

Slob kan niet rekenen op steun

Het voorstel van minister Slob voor een nieuw rekenexamen in het voortgezet onderwijs is lauw ontvangen in de Tweede Kamer. Slob wil van het vak Rekenen een school- of instellingsexamen maken. Een merendeel van de Kamer ziet niets in het plan en heeft liever dat rekenen onderdeel wordt van het vak Wiskunde.

Keert de stint terug op de weg?

Dinsdagavond debatteerde de Tweede Kamer over het onderzoeksrapport van de TNO over de in de kinderopvang veelgebruikte stint. Centrale staat de vraag: Was de stint veilig en had het vervoersmiddel wel toegelaten mogen worden op de openbare weg? Nee, oordelen diverse partijen uit de Kamer. Alle partijen willen echter dat er gewerkt wordt aan nieuwe regels zodat de stint weer in gebruik genomen kan worden omdat er zowel in de kinderopvang als bij de post grote behoefte is aan een dergelijk vervoersmiddel. Deze nieuwe regels moeten volgende maand onder meer duidelijk maken welke aanpassingen aan de elektrische bolderwagen nodig zijn om de stint weer de weg op te krijgen.

NOT 2019

Ondertussen verzamelt onderwijzend Nederland zich in de Jaarbeurs van Utrecht waar de grootste vakbeurs voor het onderwijs haar deuren heeft geopend. NOT 2019 richt zich op professionals in de kinderopvang, het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs en vindt plaats van 22 tot en met 26 januari 2019 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 460 exposanten presenteren op de NOT de allernieuwste ontwikkelingen in het onderwijsveld. Daarnaast kent het event een groot aantal extra activiteiten en meer dan vijfhonderd workshops en sessies. 
 

Onderwijs valt over mogelijk afschaffen breuken

Het ontwikkelteam Rekenen & Wiskunde van Curriculum.nu, de projectgroep die zich bezighoudt met de herziening van het onderwijsaanbod, adviseert om het leren rekenen met breuken op de basisschool af te schaffen. Volgens de commissie is het huidige lesprogramma te vol en is het leren rekenen met kansen meer van deze tijd. Veel onderwijzers en deskundigen reageren hoogst verontwaardigd op het plan. Zo noemt hoogleraar Wiskunde Jan van de Craats het voorstel “volstrekt verwerpelijk”.
 

Een huis voor Harry (winactie!)

Woensdagochtend begonnen de Nationale Voorleesdagen met het traditionele Voorleesontbijt. Prinses Laurentien, BN’ers, burgemeester en ministers lezen overal in het land voor uit Een huis van Harry van Leo Timmers. De Nationale Onderwijsgids sprak met Leo Timmers en voorlees-BN’er Diederik Jekel over hun favoriete voorleesboeken en beste voorleestips.

Wist je dat je een exemplaar van Een huis voor Harry kunt winnen? De Nationale Onderwijsgids mag twee exemplaren weggeven. Lees hier hoe je kans kunt maken op het Prentenboek van het Jaar 2019!

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids