Normal_studenten__laptop__digitaal__hbo__uni__studeren__werken__groep

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag, waaronder: studenten blijven langer thuis wonen, er komt een boete van 150 euro bij overtreding van het boerkaverbod in het onderwijs en alle scholen in Nederland hebben vanaf na vandaag zomervakantie.

Maandag: Studenten blijven langer thuis wonen

Het aantal hbo- en wo-studenten dat op zichzelf gaat wonen, is in het studiejaar 2015/’16 sterk gedaald en nam ook in de jaren daarna verder af. Van de hbo-studenten die in september 2017 met hun opleiding begonnen, woonde zestien maanden later 11 procent niet meer bij hun ouders. Tot en met 2014 was dat percentage nog ruim twee keer zo hoog.

Dinsdag: Taakstraf voor schietende leerling Roermond

De rechtbank in Roermond heeft dinsdag een 17-jarige jongen uit Koningsbosch, die in september 2018 heeft geschoten in en rond een school in Roermond, veroordeeld tot 200 uur taakstraf en twee jaar voorwaardelijke jeugddetentie. Het Openbaar Ministerie had 200 uur taakstraf en een jaar voorwaardelijke jeugddetentie geëist.

Woensdag: Dialoog nodig om leraren in deeltijdbanen meer te laten werken

Leraren in deeltijdbanen overhalen om standaard meer uren te werken als oplossing van het lerarentekort vraagt om dialoog, tijd en inspanning. Circa 55 procent van alle leraren werkt in deeltijd en juist de groep deeltijdwerkers is tijdens hun loopbaan minder gaan werken. Ook geeft ruim de helft van alle leraren aan dat ze geen uren erbij willen. Het animo onder jongere leraren om meer uren te werken is groter, maar naarmate leraren ouder worden neemt dat af. Als deeltijdleraren zijn over te halen, is dat met een financiële prikkel of bijvoorbeeld interessante taken erbij. 

Donderdag: 150 euro boete bij overtreden boerkaverbod in het onderwijs

De boete voor het dragen van een boerka of integraalhelm wordt 150 euro. Dat blijkt uit de beleidsregel van het Openbaar Ministerie (OM) die is gepubliceerd in de Staatscourant.

Vrijdag: Zomervakantie begint ook in laatste regio

Met de regio Midden breekt vrijdag ook in het laatste deel van Nederland de schoolvakantie aan. De ANWB waarschuwt daarom voor topdrukte dit weekeinde op de weg. Vooral in het buitenland moeten vakantiegangers rekening houden met files.