Normal_rookverbod__roken

Het gebied rondom het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam is sinds 2 september een rookvrije zone. Het gaat om de Wytemaweg en de Zimmermanweg. De zone omvat het Erasmiaans Gymnasium, Hogeschool Rotterdam, het Erasmus MC en CBT Rijnmond. Dit meldt gemeente Rotterdam.

Deze organisaties hebben gemeente Rotterdam gevraagd een rookvrije zone in de openbare ruimte in te richten. Samen met de gemeente wordt zo bijdragen aan een Rookvrije Generatie. Wethouder Sven de Langen opende maandag 2 september de rookvrije zone met kinderen van het nabijgelegen Erasmiaans Gymnasium en afgevaardigden van de hierboven genoemde organisaties.
 

Wat houdt de rookvrije zone in?

De rookvrije zone is geen officiële verbodsplek. Aan bezoekers van de zone wordt gevraagd mee te werken aan het rookvrij houden van het gebied. Toezichthouders van de verschillende organisaties zullen zelf bezoekers, leerlingen en patiënten aanspreken. Wethouder Sven de Langen (o.a. Volksgezondheid en Zorg): “Het is de normaalste zaak van de wereld dat er in de omgeving van patiënten van het ziekenhuis en jongeren die naar school gaan niet wordt gerookt. We hopen dan ook dat mensen elkaar aanspreken en dat niet-roken hier de nieuwe norm wordt.”
 

Primeur in Rotterdam

Dit is voor Rotterdam de eerste rookvrije openbare ruimte. Maar daar blijft het volgens wethouder De Langen niet bij: “We vinden de ontwikkeling van rookvrije plekken heel belangrijk. Roken veroorzaakt nog steeds de meeste ziektelast en sterfte. De maatschappij vraagt er ook om: we krijgen veel verzoeken van Rotterdamse organisaties die hulp vragen aan de gemeente voor het rookvrij maken van hun omgeving. Hier gaan we mee aan de slag.”
 

Experimenteren met rookvrije zones

De zone is in de zomermaanden voorzien van duidelijke belijning en bebording. Bij de start van het nieuwe schooljaar is de zone officieel van kracht geworden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids