Logo_verloskunde

In september gaat de nieuwe master Verloskunde van start die in een unieke samenwerking is ontwikkeld door Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Zuyd Hogeschool. De master is ontstaan uit de behoefte aan een brede masteropleiding voor verloskundigen, gericht op innovaties, leiderschap, onderzoek en kwaliteit. Deze behoefte komt voort uit de uitbreiding van taken voor verloskundigen in de geboortezorg en de toenemende regionale regie en activiteiten in de zorg.

 

Hoe ziet zo'n Joint Degree Master er uit?
De master Verloskunde is verdeeld over de locaties Rotterdam, Amsterdam, Groningen en Maastricht. Elke academie heeft een eigen bijdrage aan de master. Hogeschool Rotterdam is verantwoordelijk voor de examencommissie en opleidingsadviescommissie, Hogeschool Inholland voor de kwaliteitszorg en Zuyd Hogeschool is de penvoerder. In elke module zijn docenten van alle academies actief en biedt elke locatie een eigen keuzemodule aan. Het onderwijs wordt aangeboden via blended learning, waarbij studenten leren om complexe vraagstukken uit de praktijk methodisch aan te pakken.

Waar leidt de master toe op?
De master Verloskunde richt zich op aanvullende competenties voor onderzoek, innovatie en samenwerking. Afgestudeerden zijn in staat om een brug te slaan tussen de eerste en tweede lijn, tussen medisch en sociaal domein, en tussen de dagelijkse praktijk, onderzoek en beleid. Ze kunnen evidence-based inzichten implementeren en deelnemen aan regionale en (inter)nationale werkgroepen binnen de geboortezorg. Daarnaast kunnen ze onderhandelingen voeren met verzekeraars en/of starten met promotieonderzoek. De master leidt niet op tot een andere BIG-registratie.

Wat is het verschil tussen de Master Physician Assistant met subspecialisatie klinisch verloskundige en de Master Verloskunde
Hogeschool Rotterdam biedt ook de Master Physician Assistant, met subspecialisatie klinisch verloskundige aan. Deze opleiding leidt op tot physician assistants (PA) met expertise op het gebied van klinische verloskunde. De master richt zich op brede algemeen medische kennis en vaardigheden, wetenschap en professionalisering in de gehele (verloskundige) keten. Als PA ben je zelfstandig bevoegd om patiënten te onderzoeken, te behandelen en te begeleiden, inclusief het voorschrijven van medicatie. Een PA met subspecialisatie klinisch verloskundige heeft dus feitelijk twee beroepen en integreert beide competenties in de beroepspraktijk binnen de verloskunde.

De nieuwe master Verloskunde daarentegen richt zich op het aanleren van verdiepende, vakoverstijgende kennis en vaardigheden die verloskundigen nodig hebben in de gehele integrale geboortezorg.

Meer informatie
Voor meer informatie over de master Verloskunde en het onderwijsprogramma kun je terecht op www.masterverloskunde.nl.

 

Lees verder