Dyonne Depondt

Het is natuurlijk helemaal niet gek dat je je als starter wilt bewijzen, een succesvol team wilt neerzetten en resultaat wilt halen. Maar hoe doe je dat dan?!?!?!?!

Door Dyonne Depondt

Je was een goede professional, maar van leidinggeven heb je nog geen kaas gegeten. En je wilt zo graag krachtig starten. Laten zien dat ze het bij het rechte eind hadden toen ze jou die leidinggevende rol toebedeelden. Maar je beseft ook dat een goede professional niet zomaar een goede leider hoeft te zijn.

Als ik tijdens mijn start als leidinggevende had geweten dat ik het allemaal niet in turbotempo voor elkaar hoefde te hebben, dan had ik het mezelf aanzienlijk makkelijker kunnen maken. Dan was het niet zo’n struggle geweest.

Als starter wilde ik graag scoren, het goede doen, mensen uitdagen en een mooie organisatie creëren. Geheimpje: ik ging daarbij 100 stappen te snel. De klassieke fout van veel starters. Met de kennis van nu had ik veel meer mogen vertrouwen op het proces, had ik nog eigenwijzer mogen zijn en meer mogen vertrouwen op mijn intuïtie om geen uniworst te zijn ;-) Als ik de start nog eens over zou kunnen doen, dan zou ik mezelf meer tijd en rust gunnen om in gesprek te zijn met mijn mensen. En dat gun ik jou ook!

Echt, krachtig leidinggeven hoeft geen struggle te zijn. Hoe langzamer jij gaat, hoe makkelijker jij dingen voor elkaar krijgt, geloof me. Als je er vanuit gaat dat je werk nooit af is, dan hoef je ook niet meer zo hard te rennen.

En de eenvoudigste manier om hier invulling aan te geven? Om krachtig te starten met leidinggeven?

Neem de tijd voor je mensen.

Neem de tijd om ze echt te leren kennen. Denk eens na over de volgende vragen:

  • Hoe denken jouw medewerkers over hun werk?
  • Wat drijft ze?
  • Van welk project krijgen ze vleugels?
  • Waar gaan ze van stralen?
  • Waar liggen de krachten en talenten?
  • Worden ze voldoende uitgedaagd?
  • Vraag je misschien te veel?

Als je echt de tijd neemt voor je medewerkers, met ze in gesprek gaat en onderzoekt waar ze warm voor lopen, dan zal je zien dat je organisatie in rap tempo bloeit . Resultaten worden gehaald met aanzienlijk minder inspanning (en weerstand).

De kracht van een succesvol team begint bij sterk leiderschap.

Dyonne Depondt heeft 22 jaar in het onderwijs gewerkt als leerkracht, intern begeleider, directeur, trainer en als coach. Sinds januari 2018 is ze eigenaar van D-DEP Training & Coaching in Doorn. Ze heeft haar hart gevolgd en is gaan werken als soft-skill trainer en inspirator in het onderwijs. Veel leerkrachten, ook starters, gaan gebukt onder werkdruk en dat is Dyonne een doorn in het oog. Het is haar missie om leerkrachten en directeuren verder te helpen om sterke en gelukkige scholen te bouwen​. 

In januari 2019 start haar jaarprogramma ‘Op weg naar krachtig en inspirerend leiderschap’ voor startende leiders in mensgerichte organisaties. Wil je meer weten? www.d-dep.nl/ 06-52677402 / info@d-dep.nl.

© Nationale Onderwijsgids / Dyonne Depondt